2010. szeptember 15., szerda

"Gombák nőnek a réteken, kalapjukon harmatcsepp"

Ha ősz, akkor gomba, hogy a nagy klasszikust, alteregot idézzem.Eme szerénytelenség után jöjjön egy SAJÁT recept, melyet mindezidáig csak a családdal és a közelebbi barátokkal osztottam meg.
Legjobb hozzá az erdei gomba, de ha az nincs, ballagjunk ki a piacra és szerezzünk be félkiló sampion gombát. Süssünk egyszemélyre számítva két-két sós palacsintát, és utánna lássunk neki a munka érdemi részének.
A tisztítás után vágjuk apróra a gombát és kevés vajon pároljuk meg , majd süssük-úgymond- zsírjára . Tegyünk bele megfelelő mennyiségű tejfölt és kevés tejszint is, majd fűszerezzük oregánóval,kevés fokhagymával, sóval, borssal és sűritsük kicsi kukorica liszttel.Esetleg kevés provence-i füszert is szórhatunk bele.
Ezzel a- gombától és fűszerektől illatozó- krémes szósszal töltsük a palacsintákat.
Sodorjuk fel őket és helyezzük kivajazott tűzálló tálba, szépen, szorosan egymás mellé. Jófajta reszelt sajttal szórva , kicsi vajdarabkákkal a tetején, sütőben pirosra sütve, csodálatos egytálétel születik a kezünk nyomán, amely tökéletes békülési alapul (IS) szolgálhat házastársi perpatvarok után.
Utóbbi bölcsesség saját tapasztalaton alapszik.

5 megjegyzés:

  1. Jó kis asszonybékítő recept! :) Nekem a provance-i fűszer már soknak tűnik bele, persze főleg azért, mert amit itt árulnak, az teli van ízfokozó szintetikus adalékokkal és bizony nekem reggelente "visszaköszönnek". Igaz, ez pusztán egyéni szociális probléma :)

    VálaszTörlés
  2. Trendo, én ugyan fordítva gondoltam :-)))
    Az én provance-i füszerem nem itteni, habár nem is ottani :-) és nagyon keveset használok belőle, leheletnyit úgyszólván.

    VálaszTörlés
  3. Amikor a hozzászólást megírtam, még azt hittem, fiú vagy :) Hogy ez mitől jött, azt ne kérdezd!

    A zöldfűszerek közül nem szeretem igazán a mostanában agyonsztárolt bazsalikomot, kakukkfüvet és mentát. Külön-külön még elmennek nálam, de nekem az az elvem, hogy egy ételbe legfeljebb kétféle zöldfűszer mehet. Rigolya, nem kőbevésett szabály.

    VálaszTörlés
  4. Én már rég eldöntöttem, hogy mi akarok lenni, és a lányt válaszottam :-))))

    VálaszTörlés
  5. na végre én is megtudtam alteregó nemét:-) kár, hogy én nem szívesen eszem gombát, mert valami tudatalatti gátol a feldolgozásában:-( pedig szeretnék enni...

    VálaszTörlés