2014. február 23., vasárnap

MÉRFÖLDKÖVEK

Sok elmélet van, amely az idő fogalmáról, annak létezéséről, avagy viszonylagosságáról szól.
Most, időszerűen, a gondolataim az olimpia körül barangolnak.

A Téli Olimpia nyitó ünnepségét kicsi unokámmal néztem, s ahogy ott üldögélt mellettem, s velem együtt izgatottan várta az olimpiai láng fellobbanását, arra gondoltam, hogy 18 olimpiányi távolságra van egymástól az életünk hossza. Tizennyolc. Ez nem tűnik soknak. Ám beszorozva néggyel már bizony tekintélyes summa.

Rengeteg versenyt néztem végig. Habár nyári születésű vagyok, egyik kedvenc évszakom a tél. Idén nem sok jutott belőle, de kárpótlásként a versenyek csodásan fehér havasságban- jegességben zajlottak.
Évről-évre elkápráztat az emberi teljesítőképesség határtalansága.
Erről jut eszembe, hogy mérföldkőként szerepelhetnének a korcsolyabajnokságok (és egyéb sportágak) évente túlszárnyalhatatlannak tűnő kívánalmai.

Hajdanában, kisleányként is láttam korcsolya bajnokságot, s a fülembe cseng a sportközvetítő izgalomtól elfúló hangja, amikor egyik bajnokjelölt kissé megpörgette partnernőjét: "Jaj, csak oda ne ejtse.... "
Vajon mit érezhet ma, mikor az akrobatikus mutatványnak is beillő kürt nézi. Azt, ami szilárd talajon is elképzelhetetlen az egyszerű halandónak.

Jelképezheti az évek, évtizedek múlását, hogy egyet, kettőt, hármat,és manapság már négyet kell perdülni a levegőben, mielőtt tovább csusszan egy újabb lélegzetelállító fordulat és a bajnoki érem felé.

Záróünnepség, 2014 február huszonhárom, Rahmanyinov  zongoraversenye 62 zongorára. Nem tévedés. Nem a zeneszerző írta hatvankettőre. Elkényeztetett érzékszerveink már nem érnék be az egy zongorára írt csodával ? Talán nem. Évről-évre elvárjuk  a káprázatok-káprázatát, s meg is kapjuk. Kerül, amibe kerül.
S valljuk be, nagyon élvezzük.

Nos, ez is véget ért, már történelem, de a Miénk, az enyém és a Tiétek. Minden bukásával és eredményével, szépségével, élményével.
A téli olimpiai staféta immár Koreáé. Törhetik a fejüket.

14 megjegyzés:

 1. "18 olimpiányi távolság"
  szokatlan, és értékes mérce ez, míg amíg vannak olimpiák

  azt hiszem a végletekig nem lehet fokozni az emberi képességeket,
  elnéztem a műkorcsolyánál, mit tud a test , mire képes, ahol már szinte fizikai képtelenségnek számító bravúrokat láttam

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Katalin, sokszor úgy érzem, hogy a határ a csillagos ég, ahogy mondani szokták. Jöhet egy újabb csavarintás, vagy tekerintés :-))))

   Törlés
 2. a hozzászólás megírása fél másodperc, a számkódok találgatása 2 perc

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha tudnám, hogy hogyan egyszerűsíthetném, megtenném.Tudsz segíteni ?

   Törlés
 3. Találós kérdés: Ha a születési évemben nyári olimpia lett volna, de elmaradt, s ez értelemszerűen nulladik évnek számit, akkor hányéves a kapitány ???

  VálaszTörlés
 4. Szóval:

  Irányítópult
  beállítások
  bejegyzések és megjegyzések
  szóellenőrzés megjelenítése
  NEM


  Ennyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, megkísérlem :-)

   Törlés
 5. A beállításokat a blog megtekintése fül mellett találod a legördülő menő alján... :-)

  VálaszTörlés
 6. Bravóóóó! Látom sikerült!!! :-)

  VálaszTörlés
 7. írhatok és nem kell kisilabuszonkálásznom a kódot??? HURRÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

  jövök máskor is:)))

  VálaszTörlés
 8. Szia, a napokban jutottál eszembe, oly rég hallottam rólad. Katalinnál láttam, vagy. Örülök.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága Holdgyöngy ! Érdeklődésed valóságos gyógyír sebeimre. Szó szerint. Alig hevertem ki az egyik esést, jött a másik és most a törött bordáim összeforrását várom. Olvaslak Benneteket és millió gondolat fogalmazódik meg bennem, azután ott is marad, pedig gondolok rátok mikor örömötök van, és akkor is amikor nem mennek jól a dolgaitok. A facebook-on ott vagyok és a fellehető sok-sok érdekességgel vigasztalódom, de meg is osztom azt ami eszembe jut, vagy tetszik. Iren Jekler néven vagyok az oldalon. Örülnék ha megkeresnél :-) Majd jövök még ide is :-)

   Törlés