2012. november 26., hétfő

ADVENT





Várakozunk és közben készülődünk. Erről beszélünk és írunk. Ez "a várakozás" még azt is megérinti aki egyébként, úgymond, nem vallásos. Mindnyájunknak vannak emlékei. Vannak akiknek kellemesen szívet melengetőek,és vannak akiknek boldogtalanok.
Mindkét eset jó ok arra, hogy szép ünnepre készüljünk.

Csodálatos dolog várakozni. Megkockáztatom, sokszor jobb, mint a beteljesülés.
Először is jóval hosszabb ideig tart, mint az amire készülünk, ezért talán több örömet is okoz. Közben rengeteg eseményt felidézünk a múltunkból. Lelkünk találkozik elhunyt szeretteinkkel.
Ha meghitt ünnepekre emlékszünk, igyekszünk szüleink nyomdokaiba lépni.
Ha szomorkás a felidézése,akkor szebbet, jobbat, bőségesebbet, bensőségesebbet szeretnénk varázsolni.

Közhely, hogy minden rosszban van valami jó, de mint a közhelyek általában, ez is igaz. Az úgynevezett gazdasági válság segít visszaidézni, sőt, megvalósítani hajdanvolt karácsonyokat.Amikor nem az volt a legfontosabb, hogy minél drágább és nagyobb legyen az ajándék, a vacsora menü.
Amikor egy kézzel faragott, gyúrt, sütött, befőzött ajándék még nagy becsben volt.
Megtörténhet, hogy az az ajándéktárgy, amelyet heteken át készítettünk, az ünnepnapok után egy polc hátsórészén fog porosodni. Ám míg dolgoztunk rajta sok szép gondolattal gazdagodott a lelkünk. Valamit talán a megajándékozott is megérez belőle, még ha nem is sikerült eltalálni az izlését.

A ködös, misztikus, esetleg havas táj is segít a ráhangolódásban. A tompa, finom neszek,a halk muzsikaszó.

Fontos, hogy ne legyenek túlzott elvárásaink, nem kell mindennek tökéletesnek lennie. Akkor nem fogunk csalódni, ha a várakozás izgalma nem ízzik magasabb hőfokon, mint az ünnep fényei.

14 megjegyzés:

  1. Az idén először készítettem ilyen ajándékokat, szeretetből tettem, igazad van, sok sok emlék közben felsorakozott bennem.
    Békés várakozást kívánok.

    VálaszTörlés
  2. Szívemből szóltál. Valami hasonlót fogalmazgatok magamban napra nap. Csak hát.....
    Olyan nehéz nem elvárások rabigájába hajtani a fejemet. Nálunk karácsonykor mindennek és mindenkinek toppon illett lennie. Ez is egy örökség. A megfelelési kényszer.
    :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boróka, természetes, hogy arra törekszünk, legyen minden szép és jó. De nem kell minden áron. Ami kimarad, majd pótoljuk :-)))

      Törlés
  3. Pont tegnap gondoltam arra, amit szepen leirtal.Hogy a varakjozas talan tobb orommel jar:)jo volt itt ujraolvasni, hogy nem csak en gondolom igy.
    Mar talan 3 eve hasonloan keszulok, en csinalom a diszeket is.Sokkal szebbnek latom a fat, pedig lehet nem olyan csicsas:)
    Szep bejegyzes, jo volt olvasni.KOszonom:)

    Tovabi szep varakozast, keszulodest kivanok!:)

    VálaszTörlés
  4. Remek dolog amikor a rokonlelkek találkoznak, legalább a virtuális térben. Köszönet a jókívánságokért! Hasonló szépeket kívánok !!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretem ezt az időszakot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, egy percig sem volt kétségem felőle, hogy Te is szereted az esztendő legmeghitteb szakaszát :-)))Azt hiszem , ettől is csak szebb lesz, hogy sokan érezzük ugyanazt!

      Törlés
    2. Ghymest hallgattam este én is, és most nálad is az ő zenéjük van!:-)

      Törlés
    3. Ízlések és hangulatok találkozása :-)))

      Törlés
  6. Az utolsó bekezdés az egész életünkhöz adhat hasznos iránymutatást.
    Hasonlót vallok évtizedek óta.

    VálaszTörlés