2011. április 20., szerda

A HÚSVÉTI FÉNY MELEGE

"Nehéz megidézni a lassú hervadású, kissé melankolikus, de szépséges viktóriai őszben a megújulást, a koratavaszi ünnepi hangulatot.
Csak akkor sikerülhet,ha az anyagi világból átlépünk a szellem , a lélek világába.
Ezt feltétlenül meg kell kísérelnünk, ha meg akarjuk érteni a feltámadás lényegét.
Nem szükséges hozzá különleges képesség, csak egyszerűen tudnunk kell, hogy a húsvéti ünnep körüli szertartások nem csupán folklorisztikus produkciók. A lényegük a tudat kapuinak megnyitása, felemelkedés a szellemi-lelki élet magasabbrendűségébe.

Azt tudjuk, hogy a keresztény húsvét -Jézus feltámadásának ünnepe- a Holdhoz igazodik. Mindig a tavaszi (európai) napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapra esik. A fény, a Nap képviselője, Jézus meghal, eljön a Hold uralma , és a sötétség átveszi a hatalmat a Földön.
Ám mi tudjuk, hogy ez mégsem sikerült.

Ausztrália földrajzi helyzetének köszönhetően nincs tavasz húsvétkor, de telihold igen.
Ez segíthet megélni a misztériumot. No meg a böjt.Az ünnepet megelőző nagyböjt.
A magunkba szálláshoz elengedhetetlenül szükséges a test békessége, s a test békességét pedig a böjt segíti.
A fohászok adják a böjtöléshez szükséges erőt, a böjt pedig megerősíti azt.
Érezhetjük az igazságát annak, hogy lélek a testre,s a test a lélekre hat. ( Szt. Bernáttól az idézet, de nem szószerint)
Amikor a húsvéti bárányról nem csak a pirosra sűlt pecsenye jut az eszünkbe, tudhatjuk, hogy jó úton járunk.Aki a teste fegyelmezésében becsülettel helyt állt az bízvást reménykedhet abban, hogy fogékonyabb lesz a szellemi értékek befogadására.

A böjt a keresztényeknek felidézi Jézus szenvedéseit, s megkísérli annak átélését.
De a Húsvét mégis a megváltást hozza, a feltámadás misztériumának, és a magasabbrendű létnek az ígérete.

Már említettem a viktóriai ősz szépségét. A természet ilyenkor is csodálatos, és ezen a földrészen a sok örökzöld miatt nem olyan nyilvánvaló a növényzet hervadása mint európában. Menjünk sétálni a zöldbe, gyönyörködjünk, meditáljunk.
Köszöntsük az Életet,a Napot, a Fényt, amely gyözedelmeskedik a sötétség hatalmán.
Érezhetjük a Teremtőt, aki egy a világmindenséggel, amelynek a részei vagyunk mi is.
Mindezen kívűl még szükségük van az embereknek figyelmes, törődő szavakra, melyeknek az értéke megbecsülhetetlenül többet ér a pénzért vásárolható ajándékoknál.
Szánjunk erre a törődésre legalább annyit, mint a testünk karbantartására.
A jó szó a lélek simogatása.
S ha bennünk, ott legbelül már minden rendben van, jöhetnek az ünnepek. Megértettük a megújulás lényegét, mely egyben a feltámadás, s a telihold csak egy lesz a világ szépségei közül és már eszünkbe sem jut a sötétség."

Ezeket a gondolatokat 2003 őszén írtam az ausztráliai magyarok hetilapjába.
A viktóriai ősz valóban szinte a legszebb évszak, és az utolsó lehetőség az évben a nagy kirándulásokra, kempingezésre.
Gyakorta egy kis hegyi üdülőfalu, Bright karaván-parkjában sátoroztunk az Ausztrál Alpokban. A sátrat úgy állítottuk fel, hogy a bejárata szembenézett azzal a dombbal, amelynek tetejénél láthattuk a felkelő, csodásan hatalmas teliholdat. Feltámadási istentiszteletre egy kis kápolna nagyságú templomocskába mentünk, ahol a rituálé pont úgy történt mint itthon, csak angol nyelven. Mikor beléptünk a templomi félhomályba sokáig csak üldögéltünk, halk orgonaszó hallatszott, majd egyszercsak, szinte varázsütésre felgyúltak a fények. Körmenet is volt, gyertyákkal.
S mivel a harangszó visszatértével a böjtnek is vége lett, az itthon megszokott ünnepi étkeket vacsoráztuk, tábortűz mellett.

MEGHITT,SZÉP ÜNNEPNAPOKAT KÍVÁNOK !!!

6 megjegyzés:

 1. Gyönyörű mondataidat sokszor átolvasom, megérint.
  Szép Húsvéti Ünnepeket kívánok szeretettel

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm Katalin !
  Boldog, sok-Boglárkás Ünnepet kívánok :-)

  VálaszTörlés
 3. Áldott Ünnepet Kívánok Nektek!
  Szeretettel ölellek.

  VálaszTörlés
 4. Györgyi, szívből remélem, hogy a Te ünnepnapjaid végül is boldogan teltek !

  VálaszTörlés
 5. Milyen varázsa van az ünenpeknek más-más helyen! Én megszoktam a hazait, talán azért mert mindig igyekeztem itthon lenni a családdal.Lehet, hogy lett volna kedvem elmenni, de az együtt ünneplés nálunk szent és sérthetetlen. Most meg nem akarom egyedül hagyni az ünnepeken Anyut.
  Éppen én is elgondolkoztam, hogy számomra mi a Húsvét,és nem voltam elégedett a megélésével, az ünneplésével.
  Elsekélyesedett számomra. Külsőségekben megélni nem akarom, csak étkezésre fektetni a hangsúlyt szintén nem, hagyományok locsolás részét kerülöm. A legfontosabb lenne Krisztus feltámadása, de ez sincs eléggé jelen az életemben.Böjt? Mert amúgy is visszafogom magam az étkezésben.
  Elkeserítő! Éppen mielőtt leültem neked ide írni fogalmaztam meg magamban, hogy ezen változtatni kell.Komolyan így gondolom.

  VálaszTörlés
 6. Éva, bizonyos mértékig egyetértek Veled, de túl szigorú vagy önmagadhoz. Mivel nagyon fontos számodra, hogy Édesanyádat ne hagyd magára az ünnepek alatt,első számodra a család ( nem is vagy zabálós :-) már meg is feleltél a Krisztusi kívánalomnak.A külsőségek is szükségesek, a terített asztal is ide tartozik.Ez különbözteti meg a hétköznapokat az ünnepnapoktól.Nem biztos, hogy a zabálás kategóriájába kell hogy tartozzon, sokkal inkább a családi szokások megőrzéséhez, mely a család kovásza. Látom a gyerekeimnél, hogy viszik tovább az egyszerű, meghitt szokásainkat, melyhez társulnak az új családjukból kapottak. Mi nem vagyunk rendszeres templomjárók, de fontos , hogy ünnepekkor részesei és részei legyünk a rituáléknak. Aki még nem próbálta nem is tudja, hogy milyen a hangulata a kigyúló fényeknek, az újra megkonduló harangok zúgásának, az együtt énekelt , mindenki által ismert énekeknek, együtt mormolt imáknak.Hiszem, hogy valóban kicsit megtisztulunk, legalábbis az igyekezet meg van bennünk.Sokszor a pap szavai az ügyeletes politikai szél zúgását hozzák be az egyház falai közé, ilyenkor kikapcsolok, és a belső hangokra figyelek.
  Au.-ban is a "hazai ízeket" kerestük, nem csak az ételekben. A kicsi falusi templomocskákban meg is találtuk.

  VálaszTörlés