2012. április 17., kedd

SOROZAT FÜGGŐ.....




....lettem ???

Bizonyos értelemben igen.Azok a sorozatok ültetnek le rendszeresen a televizió elé, amelyek bizonyos értéket képviselnek.
Mint éppen a fent említett "Hegyi doktor". De említhetném a "Váratlan utazást", a "Drága doktor úr"-at, vagy éppen a legújabb "szerelmet" az " Everwood"-ot, és még sok
mást, a krimi világából is.
Hál'Istennek nem csak a szerelmi intrikák véget nem érő szappanoperái vannak műsoron.

Melyek azok az értékek ? Nézzük például a "Hegyi doktor"-t.
Kis hegyi falu a csodálatos , hófödte csúcsok közötti völgyben. Annyira szép, hogy már szinte mesebeli táj. A faluban egy eszményinek tűnő, összetartó lakó közösség. Az emberek, családok élik a mindennapjaikat. S, hogy mi ebben az érdekes, mikor ugyanolyan dolgok kavarják fel, hétről-hétre, a látszólag nyugalmas életet, mint bárhol máshol a világban, a valóságban ?
A film szereplői nagyon is élő-elevennek tűnnek,és remek színészek. Nem a celeb- világból valók, nem mű emberek, hanem hús-vér figurák.
Jók, rosszak, kicsik, nagyok, gazemberek is, megtévedtek is.Vannak barátságok és ellenségeskedések. Pletykálkodás is akad. Szerelem is. Szóval, mint az életben.
Mindig adódik valami ügy, amit meg kell oldani.
Az egyik titok a megoldásban rejlik. A film végére a jó elnyeri,....bár nem mindig, a jutalmát. Sokszor "csak" a lelki békéjét, vagy visszanyeri az egészségét.
A rossz pedig....nos, a rosszat legtöbbször jó útra térítik a többiek, vagy a lelkiismerete. Nem vetik ki maguk közül, csak a legelvetemültebbeket várja a hivatalos igazság szolgáltatás.
A helység lakói minden élethelyzetben, hétköznapokon és ünnepekkor is hordják a népviseletüket és együtt ünnepelnek.
Tulajdonképpen olyannyira ideális közösség, amely után korunkban, többnyire csak vágyakozhatunk.
Ahányszor csak megtalálom "őket" a képernyőn, szívesen nézem, pedig a történetek végkifejlete kiszámítható. Soha nincs meglepetés. Talán ez a másik titok, az állandóság, s az örök értékek védelmének ismétlődése.
Mondhatnám azt is, hogy ezek a filmek is egy kaptafára készülnek, mint a többi, de ez a kaptafa, nagyon is beleillik a "cipőmbe".
A tanulságaik miatt jó lenne ha a fiatalok is meg-meg néznék ezeket a sorozatokat, de tudom, ez már csak hiú remény.

20 megjegyzés:

  1. Jó, hogy felhívtad rá a figyelmemet, én már kiábrándultam a tévéből, nincs türelmem keresgélni, inkább olvasok vagy írom a blogom.

    VálaszTörlés
  2. Adelid, a Hegyi doktort megtalálod a you tube-on is.
    Olvasni az egyik legjobb dolog a világon, azt nem helyettesíti, vagy válthatja semmi.
    Az Everwood-ot néztem éppen, most éppen nagyon szomorú volt.

    VálaszTörlés
  3. A váratlan utazás az egyik nagy kedvencem, Akkor is meg tudom nézni, ha már láttam az egyik részt. Meg A farm ahol élünk és a Szívek szállodája. Bár ez utóbbi kicsit más mint a többi. Ilyenkor én is azt mondom, hogy sorozatfüggő vagyok!:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tipitá, nekem is az egyik kedvenc. Megszámlálni sem tudom hányszor láttam, angolul is és magyarul is. Mostanában szívesen nézem "Az elcserélt lányok-at" is.

      Törlés
  4. Ha már sorozat. Sokféle elvárás lehet egy sorozat, egy teleregény felé. Ahányan nézik annyiféle tán. De egy biztosan nem. Amit mostanság a "Barátok közt" sorozat közvetít. Az, hogy minden hímnemű rámozdult már szinte minden nőneműre és viszont, nos ez egy dolog, ez belefért a több mint hatezer epizódba. Addig viszont nem kellett volna elmenni, hogy a testvér feleségét ... Tudom, való világ, meg egyebek. Azért közvetíteni a tömegek felé, tán nem kellene még ilyen szinten sem, mint egy limonádé sorozat. Ez valahogy már piszkosul nem érték. Sőt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod Bohóc, pont az ilyeneket nem szeretem és nem is nézem. Még kiváncsiságból sem, hogy úgymond képben legyek.Ha bosszant, ne nézzed, tiéd a választás joga.

      Törlés
  5. Szeretem a Hegyi doktor-féle sorozatokat. Ha az ember egyet kihagy az sem baj.Munka után hazajövök, akkor erre vagyok képes este már csak sokszor. A táj, a kellemes párbeszéd, a nem túl fordulatos cselekmény a lényeg. Én pl. szeretem az étkezéseket is nézni az edények miatt, a szobákat a bútorok miatt.:-)Mintha láttam volna valamikor ezt a sorozatot.
    Borzongás? Az nagyon igaz, hogy karosszékben az ember szívesen borzong. Örül, hogy nem ő van vészhelyzetben. Számomra az a " borzongás" , amit Poirot ad elég.
    Amúgy meg Poirot függő vagyok!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, azért van a "deja vu" érzés, mert az életről szól. A díszletek sem díszletek,s a környezet sem műtermi.Poirot nagyon jó,no és a "Kisvárosi gyilkosságok".

      Törlés
  6. A Poirot filmeket mi is imádjuk, a férjem is. Azok a díszletek, házak, tárgyak, enteriőrök, ruhák. Imádom. Szerettem volna akkor élni. (Háború nélkül!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, hogy mi az oka, de a kosztümös filmek mindig jobbak,tartalmasabbak, mint a többi.Vagy talán csak nekem tetszenek jobban ? Nem, mert látom, hogy Te is szereted őket.Valahogy több a nézni és látnivaló bennük, mint ahogy Éva is írja.

      Törlés
  7. Minő egybeesés, a rádió reggeli műsorában pontosan ez a téma.Nagy kő esett le a szívemről, sok-sok hozzáértő megállapításai alapján bátran kijelenthetem: NEM VAGYOK SOROZAT FÜGGŐ :-))))
    Egyszerűen, csak szeretem őket. Micsoda különbség !!!

    VálaszTörlés
  8. Nagy élmény ahogy olvaslak benneteket. Sok igazán jó sorozatot jutatatok az eszembe. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Györgyi, van még jó néhány említésre méltó. Tegyél te is a listához, ha van ötleted :-)))

      Törlés
    2. Sorozatokban nem vagyok túl jó! Ismersz nem igazán kedvelem a kötöttségeket. Márpedig egy sorozat az időben is és hűségben is megkívánja az elköteleződést.

      Törlés
    3. Igazad van, éppen ezért jók azok a sorozatok, ahol egy-egy epizód önállóan is érthető, kerek egész.

      Törlés
  9. Még egy remek sorozat : "Nagy- Britannia madártávlatból" :-) kihagyni kár.

    VálaszTörlés
  10. Nem is értem, hogy miért egyezik ennyire az ízlésünk.Felsoroltad a kedvenceimet. Aztán miután elgondolkoztam a dolgon, rá kellett ébrednem, hogy egyívásúak lehetünk... :-))) Én is miden olyan dolgot (sorozatokat is) szeretek, amiknek emberi értékei vannak. És "megpusztulok" a "trendi" dolgoktól!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orbigabi, mindig öröm amikor rokonlelkek találkoznak :-)))
      Ha volna még ötleted, nagyon szívesen venném :-)

      Törlés
  11. Imádom a Hegyi doktort! Ha kiadnák, meg is venném!Még jártam is a faluban, a doki házánál is :) Gyönyörü!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretettel köszöntelek! Én is megvenném, ha lehetne. Kicsit irigyellek, mert gyönyörű vidéken jártál. Honnan tudtad, hogy hol forgatták ?

      Törlés