2012. március 6., kedd

Az Óperenciás tengeren , de még az Üveghegyeken is túl.....12. .



Az lett !!!!


Alcím : Hogyan alkoholizál(tunk)nak Ausztráliában ?

Az Átlag-Ozi sörissza. Ez a földrész valóságos paradicsoma a sör kedvelőinek.
Így azután Életem-párja is úgy érezhette, hogy az édenbe érkezett.
A fent említett ÁO ,egyes rosszmájúak szerint, begörbült kezekkel születik.Az újszülöttnek csak belé kell helyezni a balkezébe a cigarettát, jobbkezébe pedig a sörösdobozt , és már majdnem készen is van a Homo Australians. A későbbiekben még rákerül a vietnámi papucs és a dugós-kalap.(esetleg valamilyen egyenruha, de ez már egy másik témakörhöz tartozik) Kéne még egy harmadik kéz is, mellyel a kolbász sütögetésénél a villát tartja. Sajnálatos, de nincsen neki, így időnként valamelyik relikviát le kell tennie , habár csak rövid időre.
Ezek azonban csak csúnya sztereotipiák, ne is figyeljünk rájuk.
Ausztrál hon "földi-paradicsom" létét az is igazolni látszik, hogy aki vezet az ihat. Szomorú tény, hogy nem annyit, amennyit szeretne. A véralkohol szint nem haladhatja meg a 0.05-ös szintet. Ebből azután különféle gondok következnek:
1. Mennyi az annyi ?
2. Miből mennyi az annyi ?
3. Mivel állapítható meg az elégséges, illetve túlságos?
4. Minekutánna ki vezessen???
5. Hol szabad, és hol nem, elfogyasztani a pont annyit, amennyit??

Máris válaszolok.

1. Pontosan meghatározták a mennyiségeket. Ami áll: bizonyos adag sörből, vagy bizonyos pohárnyi borból, avagy nagyon kevés tömény szeszes italból. 2.Igen ám, de ezekből a mennyiségi meghatározásokból újabb sarkalatos kérdések következnek. Mekkora legyen az a pohár?
Mennyi idő teljen el, míg újra töltekezhetünk baj nékül ?
3. Jött is segítség a technika képében. Lehet vásárolni apró, zsebben, retikülben hordozható készülékeket, melyekbe ha belé lehel az ember (fia-lánya),elszineződéssel jelzi, hogyan tovább.
Rosszabb esetben ennek a masinának a nagyobb változatába kell erőteljesen belefújni, de a másik végét egy egyenruhás közeg tartja.Ezt elkerülendő,ha már messziről látjuk ( már amennyiben egyáltalán látunk még)a piros-kék villódzást, a főutak helyett ajánlatos a kertek alatt közlekedni. Ez sem mindíg jó ötlet, mert a police most nem ivott,józan és ismeri az elkerülő utakat. Többnyire, az éj leple alatt, ott is lesben áll.
4. Jó megoldás, ha a feleség ,társ, párom, élettárs, fiam-lányom, barát (megfelelő személy kiválasztandó) nem iszik, csak fuvaroz.
5. Közterületen, utcán, játszótéren, üzletekben tilos. Otthon, kertben, tengerparton,pihenő parkokban, kocsmákban, vendéglátó helyeken, közösségi házakban szabad.

Italt az erre kijelölt "Bottle Shop"-okban lehet vásárolni. Dobozban, barna papírzacskóban, vagy szatyorban, táskában kell szállítani. Tehát, ha az utcán, tereken gyanús egyéneket látunk, akik sűrűn emelnek a szájukhoz egy barna papírzacskót, biztosak lehetünk benne, hogy nem tejet isznak kiflivel.
Egyszer, egy sidney-i kiránduláskor, üldögéltünk egy csodás parkban, s volt egy doboz sörünk, az előírásnak megfelelő stanicliban. Úgy ittuk meg, olyan félelemmel vegyes érzésekkel, mint két diák, aki tudja, hogy tilosban jár. Közben csodáltuk az egyik öböl szépségeit. Azóta sem leltem meg "annak" a sörnek az ízét.

Nemsokkal ezután szilveszter napja jött. A terv az utcákon kószálás, tömeg-hangulat megízlelése, operaház körüli tüzijáték nézése volt.

Ahhoz, hogy teljes valójában átélhessük "az utca embere szilveszterezik" érzést, innivaló is kellett. Volt is egy üveg jófajta, olasz habzóborunk, melyet éjfélre tartogattunk. De jött a kérdés, hogy az év utolsó napján, éjjelén, szabad-e???
Valószínű, hogy mi voltunk az egyetlen társaság, akik zacskóból pezsgőztek azon az éjszakán, pedig a rendőrök ott kőröztek a tömegben, de senkit nem büntettek meg.

Azt nem tapasztaltam, csak hallottam, hogy ha az angol származék ausztrál iszik, akkor verekedős lesz. Mi többnyire magyarok társaságában alkoholizáltunk.

Az utakon mindenhol, óriási reklám felületeken, véres autóbalesetek nagyon valóságosnak tűnő képeivel próbálják megértetni, hogy mi lehet a következménye ha "iszik és vezet".

If you drink and drive,than you're a bloody idiot !!!!!

Fenti mondat országszerte hatalmas táblákon látható. A jelentése: ha iszol és vezetsz, te egy véres hülye vagy. Magyarul ezt nem igy mondanánk, de Ausztráliában a legsúlyosabb szidalmazást jelenti.

8 megjegyzés:

  1. Értem én, hogy papírzacskó, de minek? Mert ha csak a reklám eltakarása miatt, akkor jó. De ha a szeszt akarja takartatni, akkor pont azzal hívja fel rá a figyelmet legjobban. Csoda egy világ lehet az!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orbigabi, ez valóban elgondolkodtató . Talán, hogy ne lássák a gyerekek ? De mikor mindenki tudja mi van benne ? Azonkívűl ritkán fordul elő, hogy valaki gyalog megy érte. Még a legmegátalkodottabb szeszkredenc is kocsival jár :-)

      Törlés
  2. Olyan ez, mint a fehérnemű. Mindenki tudja, hogy mit takar, csak így izgalmasabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt, hogy mit takar, valóban. No de a minőséget azt már személyesen kell megtapasztalni :-)))
      Illetve kóstolni.

      Törlés
  3. Ezeket olvasva, most kedvem lenne bevágni egy felest,
    de megtiltottam magamnak mert a télen felszedtem egy csomó kilót !:((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, egy (1) feles nem változtat a helyzeten :-)
      De miért nem sört innál ? Célt tévesztettem ???

      Törlés
  4. nem tudom. . . az nem jutott eszembe !:)))))

    VálaszTörlés