2011. augusztus 11., csütörtök

Az Óperenciás tengeren , de még az Üveghegyeken is túl.....11. .
Újra Ausztráliáról :-)
Például adósa vagyok Györgyinek, aki egy bejegyzés után azt kérdezte, hogy mit eszik az átlag ausztrál.
Nos, elsősorban barbit. No, azért megijedni nem kell, nem a babát, hanem barbecue-t, amelynek a kedveskedő rövidítése a barbi.
Ismerjük ezt mi is, rostonsült néven. Először finoman bepácoljuk, majd szépen ,lassan parázs fölött, rácson vagy vaslapon megsütögetjük.
Ám nem úgy az ausztrál férfiú. (Mert ő süt, nem az asszony.) Ő többnyire nem pácol, hanem bemegy a henteshez és megveszi a készre szeletelt, hatszáz fajta pácolt, avagy pácolatlan hús, vagy kolbász valamelyikét. Ez többnyire birka, vagy marhahús. Vesz hozzá a sokféle szószból is, amit bizony nagyon jól tesz, hamarosan meglátjátok miért.
Ezekután beiizítja a masinát és akkurátusan szénnéégeti a húst. S, hogy valami felismerhető íze is legyen, arra kellenek a szószok. De "annyi" sör után már ki figyel oda az ízekre ?

Sütögető alkalmatossága mindenkinek van. Ha nem akarja az ember magával cipelni, bárhol talál gázzal vagy villannyal működő masinát, mely ingyenes. Minden parkban fellehető, sokhelyütt még fával fűthető is van, ládában odakészített,gondosan felhasogatott fával együtt.

Az átlag ausztrál családanya nem főz. Nem tud és nem is akar. Fogalma sincs, hogy mit lehet kezdeni egy pohár tejföllel, vagy egy darab karalábéval, nem is ismeri.
A bevásárló helyeken a fém trolik kész termékekkel, rágcsálni valókkal, kólával sültkrumplival, édességekkel vannak tele. Meg sörrel. Csak a pénztárca vastagságától függ, hogy esténként hová megy a család vacsorázni.
(A vacsora a főétkezés, délben csak szendvics az ebéd, margarinnal, sajttal és rengeteg salátával, uborkával és céklával.)
A tehetősebbek a jobb éttermeket választják. Hétfőn görög, kedden olasz, szerdán kínai , csütörtökön, indiai, pénteken libanoni, stb. vendéglőbe mennek.
A sorrend tetszőleges és változó.
A szegényebbek választhatnak a svédasztalos pizzázók és más önkiszolgáló helyek között, melyek olcsók, 120 féle ételt kínálnak és....nagyon vacakok, többnyire.
No és a Mc' Donalds, a Pizza Hut, a Kentucky , és még sokáig sorolhatnám, hogy mely gyors éttermekben üldögélnek.
És végre eljön a hétvége, a fűvágás és a bbq. ideje.

Mi is szerettünk húst sütni, volt is néhány érdekes kalandunk a két kultúra különbsége miatt.
Nem szeretem a birka és a marhafaggyú ízét-szagát. Ezért azt találtam ki, hogy alufóliát terítek a sütögető lapra, így csak a saját ízeinket élvezzük.
Egyszer egy gyönyörű víztározó parkjában készülődtünk az ebédhez, sült a hús a fólián, fokhagymával,hagymával jóféle füszeres pácban illatozott. Már majdnem kész volt, mikor egy nyugdíjas nénikékből álló társaság érkezett. Meglepve látták -a számukra idegen- fóliát.
Kétségek közt tipródtak, hogy most mi legyen. Nem érezték ildomosnak, hogy amúgy hagyományosan, csak a csupasz platnira csapva készítsék az ennivalót. Amolyan igazi, régi vágású, művelt asszonyok voltak. Végül kértek a fóliánkból, és -szerintem- életükben először,s talán utoljára, ők is azon sütötték meg a pecsenyéjüket.

Másutt többször előfordult, hogy megjegyzéseket hallottunk, hogy büdös a fokhagyma, de többnyire elkérték a pácunk receptjét, mert tetszett a sülő ételünk illata.

Végezetül, a fenti videó Melbourne öt nevezetességét mutatja:
1. Felhőkarcolók
2. Royal Exhibition Building, szép és régi épület, nagy kiállításoknak ad helyet
3. The Shrine of Remembrance , háborús hősök emlékműve
4. St. Paul's Cathedral
5. Twelve Apostles , Tizenkét apostol, melyekből már csak kevés van, lassan belemossák a hullámok az óceánba őket.

Több nevezetesség is van, őket majd megnézzük legközelebb.

16 megjegyzés:

 1. Szóval voltatok a nagy Ausztráliában is! rokonoknál, barátoknál, vagy csak úgy odakirándultatok?
  Ezt a fóliás barbis dolgot csak ott nem értettem, hogy függ össze a faggyúval? az nem a húson van? netán azt égetve lesz a tűz(???)

  VálaszTörlés
 2. Selbia, nem kirándultunk, hanem éltünk Ausztráliában.
  A faggyú valóban a húsokon van, a faggyús húst pediglen a platnin addig sütik, míg meg nem ég.
  Az oka számomra máig ismeretlen, hiszen időben le lehetne kapni a húst a sütőről, még ehető állapotban :-))))

  VálaszTörlés
 3. ja, éltetek - sok évig? írtál róla valahol?

  VálaszTörlés
 4. ja - ha van időd, nézz be a www.isabel.eoldal.hu -ra. a blogomra nem akarom kiírni, mert totálmás mindkettő. amolyan "alteregó"...:-) hihihi... no de ha beleolvasol, meglátod.

  VálaszTörlés
 5. Selbia, 20 évet nyomtunk le :-)))
  Van itt a blogon egy sorozat, de inkább csak a furcsaságokról, érdekességekről az én "szemüvegemen " keresztül. Ez itt fent úgy a 11.-ik rész, hogy most fedeztem fel, a kilencedik kimaradt valahogy.( elszámoztam)
  Köszönöm a címet, megyek is körülnézni Nálad :-)

  VálaszTörlés
 6. Megint hamarabb szóltam, mint kellett volna... mert közben már nézem elejétől a blogodat, ha kicsit előrébb megyek, máris ott lett volna. Mindenesetre óriási kaland lehetett ennyit ott élni. Ahogy mondják, ez még gombócból is sok...

  VálaszTörlés
 7. kérlek, akkor most már töröld ki az előző megjegyzésemet, jó?

  VálaszTörlés
 8. Isabel, ha ragaszkodsz hozzá.....de melyiket töröljem?
  "Te engemet, én tégedet....virágom....virágom "... olvaslak :-)))))))

  VálaszTörlés
 9. Ez érdekes volt! Köszi! Mindig megdöbbenek az ilyen kijelentéseken, hogy nem tudnak főzni és nem is akarnak. Szeretem a főzős műsorokat, és azokban is többzör volt már, hogy egyes embereknek fogalmuk sincs a főzés mikéntjéről. Én sem vagyok egy mindennap főzős, de azért bizonyos dolgokkal tisztában vagyok. És ha van időm, szeretek főzni!

  VálaszTörlés
 10. Tipitá, ez a bejegyzés nem vonatkozik a bevándorló nemzetiségek idősebb korosztályára. Az olasz, görög, osztrák, s ki tudja ki mindenki, no és a magyarok főznek, méghozzá többnyire a hagyományos ételeiket.Persze vendéglőkbe ők is járnak.....egymáshoz :-))))
  Átlag ausztrálon itt az Angliából behozott fegyencek és bevándorlók leszármazottjai értendők.

  VálaszTörlés
 11. alterego, a honlapcímesre gondoltam, de tkp. maradhat. örülök, hogy olvasol, annak is örülnék, ha egy szóval alul megjegyeznéd, melyiket és hogy mennyire tetszett, elég akár egy nem vagy igen vagy :-) nem kell regisztrálni, se belépni, csak írni, ez egy olyan oldal. persze bármi más sincs megtiltva. de jó, ha kap az ember lánya visszajelzést. lám, itt neked milyen jó forgalmad van! na de élvezetes is, amiket írsz.

  VálaszTörlés
 12. Az már egyszer biztos, hogy nem enni érdemes Ausztráliában. A táj és az állatvilág még mindig vonzónak tűnik számomra. Enni pedig itthon lehet a legfinomabbat.

  VálaszTörlés
 13. Én elmennék abba a nemesopál bányába - létezik még egyáltalán? még a meddőben is lehetne csomó szépet találni.

  VálaszTörlés
 14. Isabel, annyian írnak igazán jól és élvezhetően, hogy az csuda. Ami a forgalmamat illeti, nem az a lényeg, hogy mennyien reagálnak, hanem az, hogy legyen legalább egy terület amiben "egy húron pendülünk" :-)))

  VálaszTörlés
 15. Györgyi, volt nekünk finom magyar konyha, melyben a híres-nevezetes alterego főzött :-))))
  A táj pedig valóban különleges és változatos.

  VálaszTörlés
 16. Isabel, léteznek bizony a bányák. Veszélyes, és egyedül állóan izgalmas helyek. Sok különleges opált bányásznak, az igazán szépek igen drágák.

  VálaszTörlés