2011. május 31., kedd

Az Óperenciás tengeren , de még az Üveghegyeken is túl....10.




Nem tudom, hogy ez a tehetséges ausztrál fiú megnyeri-e az ottani "Csillag születik" versenyt , vagy sem. Mindenesetre megérdemelné :-)
Mégis ez késztetett arra, hogy írjak újra néhány szót az ausztrál lelkiségről.
Azt sem tudom, hogy mennyire jellemző , hogy egy 16 éves, birkákkal foglalkozó farmergyerek zongorázzon, zenét szerezzen ilyen színvonalon.
Viszont azt tudom, hogy még életemben soha más népeknél nem tapasztaltam,- azt a jó értelemben vett- gyermekded örömet, egyszerű szórakozások alkalmával, mint abban az országban.
Nagyon érzékenyek és könnyen elérzékenyülnek a nagyon nehezen összebarkácsolt rövidke történelmüktől és "nemzeti" dalaiktól. De ugyanolyan önfeledten tudnak röhincsélni buta kis, poénoknak hitt idétlenségeken, mint ahogy lelkesednek jó célokért.
Jó látni, hogy az "Istenhátamögött" élő fiú, élete nagy megmérettetésén, nem restelli a nemzeti viseletet.
Igen, az a kabát és kalap tipikusan ausztrál viselet. A felső ,hivatása szerint, egy birkafaggyúval átitatott és ezáltal vízállóvá tett esőkabát. A kalap pedig rendes körülmények között a körbenlógó dugókkal, a legyek ellen szolgál.
Nem túl csinos, ámde annál célszerűbb a "bush"-ban. ( Au. bozótos )
Senki nem szólt rá, hogy mit "ausztrálkodik" itt, mindenkinek természetes a hazai viselet, és nem kizárólag a célszerűség mián. ( A kabát most és itt bőrből van, csak hasonlít az eredetire, de az egész fizimiskája olyan ausztrálos a fiúnak )
Jelen esetben természetesen a ruhadarabok szalonképes és illatmentes változatát láthatjuk :-)
Még tudni kell, hogy a dalt , ott, abban a pillanatban komponálta.
Nem ártana, ha egy jó zenetanár nyakon csípné ezt a "csodabogarat" (ahogy az egyik zsűritag nevezte) , az őstehetség elkezdene tanulni, és jó muzsikus válna belőle.
A kérdésre, hogy mire költené a nyereményt, ha az övé lenne, elmondta, hogy venne egy úszóházat (Houseboat) és egy jó zongorát.

16 megjegyzés:

  1. Jó látni a tehetségeket, hovatartozásuktól függetlenül is. Mindenesetre "ausztrálkodjon csak kedvére" hiszen teheti. Senkinek nem akar ezzel demonstrálni gondolom, csak egyszerűen azt viseli, amit megszokott. De ha száz év múlva valaki ebben az öltözékben jelenik meg egy megmérettetésen, az már sokakból sokféle indulatot fog kiváltani, mint nálunk a "díszmagyar", amit egy politikai oldal kisajátított magának kokárdástúl, magyarságostúl együtt.
    Szóval jó látni ezt a fiút! Ma. Ebben a ruhában. Ausztráliában.

    VálaszTörlés
  2. Orbigabi, ez a fiú bárhol így öltözne, anélkül, hogy gondolkodna rajta, hogy mi miért van. Egyszerűen csak a vérében van, hogy ő Ausztrál.
    Igazából nem értem, hogy egy nemzeti viselet miért válthat ki indulatokat. Én minden nép zenéjét szívesen hallgatom, viseletüket jó látni, s ha akarnék hordhatnék akár díszmagyart is. Ki tilthatná meg?
    Nem régen Balatonfüreden jártunk. Egy rendezvény miatt sokan viselték a múltszázad polgári ünnepi díszruháit. Senkiből nem váltott ki semmi rossz érzést, mindenki örömmel és érdeklődéssel nézegette őket.

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom miért, de az első gondolatom az volt, hogy tuti improvizál. A második, hogy ki van zárva, hogy 16 éves...aztán, mikor kiderült mivel foglalkozik rájöttem, hiszen ezért "öregedett" meg. Mennyi mindent tapasztalt már. Nem látszott rajta, de még is az volt az érzésem, hogy nagyon akarja ezt az egészet. Nem látszott, mert teljesen átadta magát annak, amit csinált. Nem volt benne semmi görcs, semmi "szégyen" , hogy ő az aki. Ami nálunk elképzelhetetlen, vagy legalább is bátorság kell ahhoz, hogy az ember merjen kitűnni a tömegből. Mert nálunk az átlag a "normális." Hű de nem szeretem ezt. Mintha az embernek szégyellnie kellene, hogy ő valamiben jobb, valamiben másabb, hogy mer Valaki lenni. Egyébként annyira szívesen hallgattam volna még.

    VálaszTörlés
  4. Azon azért el kellene godolkodni, (amellett, hogy teljesen egyetértek Veled)hogy amikor a nemzeti viseletről van szó, származástól függetlenül mindenki a díszmagyarra gondol. Senki nem akar ünnepelni bőgatyában, csikóskalapban, vagy juhászban, vagy egyszerű parasztruhában. Mintha ennek a nemzetnek csak nemessége lett volna. Pedig mindannyiunk ősei között ott vannak az egyszerű parasztok. Remélem nem vagyok félreérthető.
    De ez a srác MEGNYERŐ!!!

    VálaszTörlés
  5. Kovtama, nekem is az volt az első gondolatom, hogy csak ennyi? folytathatná még :-)))
    Az ausztrál fiatalokat nagyon öntudatosra nevelik, már ötéves koruktól, az elsők között tanulják meg : I am Somebody.Nagyon "szabadok". Kevés a megkötöttség. Nincs osztályzat, nincs buktatás, nincs félelem iskolától, nincs gátlás.Ez természetesen nem mindig jó, főként mióta sok káros hatás oda is "begyűrűzik".
    Mivel továbbjutott a fiú a versenyben, még hallhatjuk, majd figyelem :-

    VálaszTörlés
  6. Orbigabi, az ünnepi viselet a földművelők között is szebb volt a hétköznapinál.Csodaszép viseleteink vannak (voltak) országszerte.Jó lenne még látni, de már csak színpadon lehet.
    A fiú őszinte, nyílt tekintete nagyon vonzó. Azt mondják a szemei: én tudom, hogy mit tudok,nem nagyon izgulok, de nem kérkedem, csak várom, hogy elismerjétek :-)

    VálaszTörlés
  7. Késő éjjel lefekvés előtt ámulattal hallgatom...

    VálaszTörlés
  8. Éva, megtisztelő számomra, hogy fáradtan, munka után jöttél "hozzám". Az pedig, hogy nem csalódtál, nagy örömömre szolgál :-))))

    VálaszTörlés
  9. Tőlem alsógatyában is játszhatna, mert a tehetség és az öröm hálistennek ruhától és nemzetiségtől független élmény. Jó látni és hallani, ahogy játszik. Erő sugárzik a játékából.

    VálaszTörlés
  10. Hű, ez tényleg jó volt, köszi!!

    VálaszTörlés
  11. Györgyi, én a korom miatt egy kissé konzervatív vagyok, gatyában mégse :-) de a többivel egyetértek Veled :-)))

    VálaszTörlés
  12. MissMigrans, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet :-)))

    VálaszTörlés
  13. Éva, még nem volt időm, de hamarosan...:-)))

    VálaszTörlés
  14. duma. ausztrál parasztsrác, hogyan öltözne másként? csirkegazdaságban dolgozott (innen a neve 'chooka'), birkanyírást tanult, ez a napi gönce. ha egy városi lépett volna fel így, majomkodás lenne, de neki, rajta nem.
    tévé nélkül nőtt fel. az első cédéjének (mozart) két évig csak a borítóját olvasgatta a bátyjával, mert addig nem volt lejátszójuk.

    VálaszTörlés
  15. Suhajd.aZ, valóban, én csak ülök itt és "dumálgatok" :-)))azután ezzel lehet egyetérteni és vitatkozni is.Jelen esetben egyetértünk, mármint a gyerek öltözetét illetően. Sok évet éltem Au.-ban, tudom , hogy ki hogyan és miért öltözik.
    A kiegészítést köszönjük !!!!
    A rajzod tetszik, jó lenne többet látni belőlük :-)

    VálaszTörlés