2010. december 30., csütörtök

Régi Magyar Újévi Áldás,,




Ezzel az áldással kivánok kedves Mindnyájatoknak Boldog Újesztendőt !
Akinek szomorúsága volt, legyen vígabb, akié boldog volt, legyen még szebb és jobb!
Ki beteg volt, gyógyuljon !

Szeretettel, annak a reményében, hogy jövőre is találkozunk : Irén

2010. december 12., vasárnap

Minden Kedves Olvasómnak !




Szívből kívánom, hogy Ünnepnapjaitokat hassa át a szeretet és a jókedv, szobáitokat lengje be a fenyő és a finom füszerek illata!
Napjaitok teljenek békességben , boldogan és nyugalomban !
Táljaitokon legyen kalács és pecsenye elegendő !

Szeretettel : Irén

2010. december 9., csütörtök

Christmas... Aussie Style: Karácsony Ausztrál módra




Mivel ausztráliában karácsonykor nyár van, az ünnepek másként zajlanak.
Bizony-bizony, zajlanak :-)))
Amit a kisfilmben láthatunk, nem túlzás, maga a valóság. Míg nálunk ez a csendes békesség ünnepe,amikor puha hótakarót remélünk, éjfélkor meleg holmikba burkolódzva templomi áhitatra igyekszünk, vagy otthon, családi körben gyertyát gyújtunk az aznap díszített fenyőfán, azalatt "odalent" hétágra süt a nap, megkezdődik a nyári üdülési, szörfözési, tengerparti-parti idény.
Ott ahol több mint 160 különböző nemzet él, nem mindenkinek jelenti december 24.-e ugyanazt mint nekünk.
A keresztények megpróbálkoznak valami hasonló ünnepléssel,mint amelyet az óhazában
megszoktak, de ez nehezen sikerül.
Egyvalami sajnos ott is ugyanolyan. Az ünnepen eluralkodott az üzleti szellem.
Évről-évre egyre korábban díszítik fel az utcákat, üzleteket, házakat, kerteket, gyakran nagyon izléstelenül.
A hangszórókból mindenhol bömbölnek -unásig- az ismert karácsonyi dallamok.
Minden arról szól, hogy vegyél, vegyél, vegyél..... és még vegyél...
Lehetetlen a gyerekeknek meghitt, titkos, örömet hozó boldog ünnepet varázsolni.
A karácsonyfákat már november végén feldíszítik. Nincs fenyőillat, a hőség miatt műanyag fákat állítanak, melyeken nem lehet ehető dísz, mert az úgyis leolvadna.
Huszonnegyedike nem ünnepnap, illetve csak annyiban, hogy a munkahelyeken akkor ebédelnek és isznak együtt a munkatársak.
Huszonötödikén, minden évben más családtagnál jönnek össze és zajos mulatozással, hatalmas sültpulykával, angol süteménnyel és rengeteg sörrel köszöntik....hogy mit is? Az volt az érzésem, hogy a többség nem is tudja a választ. Ajándékozás is van, és ott is erőn felül.
Huszonhatodika az u.n. Boxing day, olyankor a barátoknál folytatódik, ami az előző napon történt családi körben. Azért dobozolós nap, mert kisebb-nagyobb dobozokkal kel útra mindenki.
Ezekben vannak az ajándékok természetesen, többnyire valami humoros dolog. Nincs Jézuska, nincs Mikulás, télapó van és mindenkin a piros sapka, kicsi télapók a fülönfüggők is a nők fülében, és minden nagyon emlékeztet a farsangi bálokra.
Azután eljön az este, és egyszerre vége is mindennek, lebontják a díszeket, dobozba kerülnek a karácsonyfák és a dalok lemezei, kihúnynak a tarka-barka fények, szétszélednek az emberek az országban, a városok elcsendesednek.
Ám így is csak azok ünnepelnek, akik nem a bevásárló- központokban tapossák egymást a december huszonötödikén kezdődő nagy, évvégi kiárusításokon, néhány cent vélt nyereségért, a szeretet jegyében. Az időzítés remek, nemde???

Azért volt amit nagyon szerettem, mégpedig a Christmas Carol nevü rendezvényeket.
Habár mindenhol nagyon hasonló volt, a sajátos hangulata mégis vonzott minket és többet is meglátogattunk a környékünkön lévő kertekben.
Melbourne városának minden kerületében vannak szép szép parkok. Ide vonul ki a lakosság apraja-nagyja . Ilyenkor ki-ki fogja a kempingszékét, asztalát, jól megtömött hűtőtáskáját és letelepedik a szinpad tövében, ahol egymást érik a helyi iskolások, kórusok, meghívott zenészek,énekesek műsorszámai.Estébe hajló, gyertyafényes hangulata megérinti az emberek lelkét.
A csúcspont a télapó érkezése valamilyen járművön. Néha szánnak álcáznak valami négykereküt, máskor álca nélküli motoron jön a jóöreg.
A legszínvonalasabb karácsonyi koncert, Melbourne városának központi rendezvénye , valóságos szimfónikus zenekarral, kórussal, szólistákkal.
A piknik ezeken a rendezvényeken sem marad el, de a közönség zeneértőbb és csendesebb .
Ilyenkor több tízezer ember üldögél a füvön, pislog a rengeteg mécses , gyertya.

Mi sikertelen kisérleteket tettünk a hagyományaink megőrzésére. Megpróbáltuk az itthon megszokott hangulatot a Dél- csillaga alá varázsolni.
Hiába volt bejgli, szaloncukor, töltöttkáposzta, halászlé, bármi.
A család hiánya feletti bánat, és a mindent eluraló honvágy csillapítására,az elfogyasztott hazai ízek, és az egri bikavér sem volt hatásos gyógyír.
Haza kellett jönni.